Levensles van een dakloze

Gepubliceerd op 22 mei 2022 om 15:15

Soms leert iemand je in een paar minuten iets waar je de rest van je leven profijt van hebt. 


Mijn beste vriendin en ik waren op weg naar huis. We hadden net een week vakantie achter de rug. Moe van een lange treinreis kwamen we aan op het station in Wenen.
Daar aangekomen zochten we een restaurant om wat te eten. Helaas was alles gesloten en dus besloten we op het station te eten. Er was een soort food court met tal van keuzes. Omdat ik al jaren vegetarisch eet, kozen we voor een Indiase eetgelegenheid.
Het was geen geweldige maaltijd, en we aten niet zo veel, maar het was wat we op dat moment nodig hadden.

 

Stil zaten we te wachten tot het tijd was om onze reis te vervolgen, toen een man bij ons aan tafel kwam staan. Op een uitzonderlijk beleefde manier vroeg hij me of we ons eten nog op zouden eten en of hij het anders misschien zou mogen hebben.
Natuurlijk mocht hij dit! Ik haalde snel het servet van mijn eten af, waarop hij zei dat dit echt niet hoefde. Dat was zijn verantwoordelijkheid, vond hij. Hij verzamelde het eten en haalde al met al een aardig maaltje bij elkaar.
Toen hij klaar was met eten, kwam hij terug om ons nogmaals te bedanken.

 


Ik heb vaak gezien dat een dakloze iets vroeg aan iemand. Meestal vinden mensen dat vervelend, en geven ze niets. Ik moet toegeven dat ik ook niet altijd zin heb om iets te geven. Maar de manier waarop iemand het vraagt maakt zo veel verschil!

Wanneer je op een open en prettige manier een ander benadert, kunnen deuren voor je geopend worden die anders gesloten blijven.
Ook als je autisme hebt, zijn soms deuren dicht. Bijvoorbeeld omdat je ergens niet alleen uitkomt. Je wilt dat een ander je helpt of rekening met je houdt. Voor die ander zou dat een kleine moeite zijn, en voor jou een groot plezier, maar je weet niet hoe je het voor elkaar krijgt.


Het kan moeilijk zijn om iets voor jezelf te vragen, om te kijken wat je nodig hebt en om goed voor jezelf te zorgen. Het helpt enorm als je handvatten hebt om goed en prettig te communiceren.
Gelukkig kunnen we dit wel allemaal leren. Voor de een betekent het een maaltijd, voor de ander een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek.


Wat ga jij voor elkaar krijgen met goede communicatie?

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.