Doelen bereiken - De ACT- Matrix

Gepubliceerd op 15 mei 2021 om 17:21

Een van de modellen die je kunt gebruiken van uit de ACT methode is de ACT-Matrix.

ACT staat voor Acceptatie en Commitment Therapie of Training en het gaat over DOEN.

De rechterkant van de matrix richt zich op de dingen waar we naar toe willen werken en de linker kant richt zich op de dingen waar we van weg willen lopen.

De Matrix is een heel veelzijdige tool. Je vult het model in vanuit een bepaalde context. Zoals in mijn voorbeeld, waar de context is: Ik wil voor mezelf beginnen.

 

 

Eerst kijk je naar de waarden en personen die voor jou belangrijk zijn wanneer je kijkt naar de context.

Daarna onderzoek je wat je tegen houdt om de ‘context’ uit te voeren. Iets houdt je tegen, want anders had je het al gedaan. Hier komen allerlei obstakels, gedachten en angsten bij naar voren.

Deze twee onderdelen spelen zich intern bij je af.

Maar ook de buitenwereld kan gedrag waarnemen dat hierbij hoort. Dus vervolgens ga je het gedrag bekijken dat hoort bij de interne obstakels. Dat is meestal vermijdend gedrag. Bijvoorbeeld alcohol gebruiken, surfen op facebook of andere uitingen.

In eerste instantie levert dit wel wat op. Je hoeft er even niet aan te denken of aan te werken, maar wanneer je het gedrag over de langere termijn bekijkt, dan kost het je alleen maar, want je bereikt hierdoor niet de dingen die je graag wilt bereiken. Het helpt je dus niet.

Nadat je het gedrag bekeken hebt waarmee je vlucht of dingen ontloopt, ga je bekijken wat je nu al doet om toch je doel te bereiken of welke dingen je nog kunt gaan doen om je doel te bereiken.

 

Daarna kun je gaan bepalen welke kleine stappen je kunt nemen, zodat je uiteindelijk toch je doel zult bereiken.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.