Ook autisme gerelateerde burn-out?

Gepubliceerd op 26 april 2021 om 18:11

'Ook autisme gerelateerde burn-out?', vroeg een oud-collega.
Ik was direct getriggerd. Binnen mijn ICT werkzaamheden ben ik regelmatig in aanraking gekomen met mensen met autisme. En ook privé is dit me niet vreemd.
En dan heb ik het niet over de Rainmans, maar over de gewone mens, die zichzelf staande houdt in onze maatschappij. En juist omdat ik er zo dikwijls mee in aanraking ben gekomen, triggerde de vraag direct. Want ineens was ik me maar al te zeer bewust van de uitdagingen waar iemand op dagelijkse basis mee te maken kan hebben en de stress die deze uitdagingen met zich mee brengt.

- Hoe ga je om met de emoties van anderen?
- Hoe zorg je dat je niet verzand in bijzaken?
- Hoe breng je structuur aan in je leven, zonder dat anderen dit vervelend vinden?
- Hoe ga je om met prikkels?
- Hoe zorg je dat je voldoende tot rust kunt komen?

Dit zijn maar enkele van de doelen die iemand die autisme heeft kan hebben.

Wat we weten is dat ons brein voor een groot deel verantwoordelijk is voor stress. Mensen met autisme gebruiken hun cognitieve brein over het algemeen meer dan mensen zonder autisme. Het ligt dus bijna voor de hand dat het stress niveau ook hoger kan zijn. Dat heeft allerlei gevolgen en kan resulteren in Burn-out klachten, depressie en angststoornissen.

Ik ben er van overtuigd dat een coach heel veel kan betekenen voor iemand die gediagnostiseerd is met autisme. Er valt zoveel te leren.