Drijfveren. Wie ben ik nou eigenlijk?

Gepubliceerd op 22 juli 2023 om 10:40

Er komt een moment in je leven dat je even stil staat en jezelf de vraag stelt: Wie ben ik nu eigenlijk? Wat vind ik belangrijk? Waar ga ik van aanstaan? Wat wil ik met de rest van mijn leven doen?

Hele essentiële vragen die de mens altijd al bezig heeft gehouden.

 

In theorie zijn er verschillende factoren die bijdragen aan wie je bent.  

Je erfelijke eigenschappen beïnvloeden je persoonlijkheid, fysieke kenmerken en mogelijkheden.

De opvoeding die je hebt gehad, de normen, waarden en overtuigingen die je hebt geleerd, spelen een belangrijke rol bij het vormen van je identiteit.

Je ervaringen in het leven, zowel positief als negatief, hebben invloed op je persoonlijkheid en hoe je de wereld om je heen bekijkt.

De cultuur waarin je bent opgegroeid en de normen en waarden van die cultuur hebben invloed op je identiteit. Je culturele achtergrond bepaalt mede je gedrag, overtuigingen en waarden.

Je persoonlijke interesses, hobby's en passies spelen ook een rol bij het vormen van je identiteit. Wat je graag doet en waar je energie van krijgt, kan je helpen om jezelf beter te begrijpen en te definiëren wie je bent.

Je identiteit een dynamisch proces is en dat het gedurende je hele leven kan ontwikkelen en veranderen.

We kennen allemaal de afbeelding van de ijsberg. Wat we zien is slechts een tipje. Dat is bij drijfveren het gedrag. Het is waarneembaar voor iedereen. Wat we niet zien is waar het gedrag vandaan komt. Onze drijfveren, onze motivatie.

 

Een krachtige methode om naar je zelf te kijken is door je drijfveren te onderzoeken. Drijfveren zijn interne motivaties of redenen die mensen hebben. Ze zijn redenen voor gedrag en keuzes. Het zijn de diepere behoeften, waarden en ambities je motiveren.

 

Er zijn mensen die worden gedreven door het streven naar succes, erkenning en het bereiken van doelen. Ze willen uitblinken en excelleren in wat ze doen.

Andere mensen streven naar persoonlijke groei en ontwikkeling. Ze willen zichzelf voortdurend verbeteren, nieuwe vaardigheden leren en hun kennis vergroten.

Veel mensen worden gedreven door het verlangen naar zingeving en het vinden van betekenis in hun leven. Ze willen iets doen wat hen voldoening geeft en bijdraagt aan iets groters dan henzelf.

Sommige mensen worden gemotiveerd door een verlangen naar autonomie en vrijheid. Ze willen zelfstandig beslissingen kunnen nemen en controle hebben over hun eigen leven.

Voor veel mensen is de drijfveer om relaties en sociale verbindingen aan te gaan en samen te werken met anderen. Ze halen voldoening uit het helpen en ondersteunen van anderen.

 

Een drijfveren analyse kan inzicht geven in jouw dieper liggende motivaties en waarden. Hierdoor leer je dus beter te begrijpen wat je drijft. Het verschaf inzicht zodat je keuzes kan maken, doelen kunt stellen, prestaties kunt verbeteren en je geluk kunt vergroten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.